23. 11. 2024   |   svátek má Klement
 

Mamutí vepřová kýta v hlívové peřince

Název Množství a jednotka
vepřové řízky 4 ks
hlíva ústřičná 200 g
anglická slanina 50 g
cibule 1/2 ks
cuketa 70 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se při smažení nekroutila a den předem naložím do oleje. Není to nutné, ale maso je pak krásně křehké. Cibuli nakrájím nadrobno, hlívu a anglickou na tenké proužky a cuketu na malinké kostičky (cca o průměru 1/2 cm). Na oleji nechám zesklovatět cibuli, přidám hlívu, orestuju, podliju asi 1 dl vroucí vody a nechám podusit - asi deset minut. Jakmile se vydusí voda na tuk, přidám nakrájenou anglickou slaninu, opět zlehka orestuju, vsypu půl lžičky sušených feferonek, cuketu, osolím, okořením špetkou tymiánu a hrubým čtyřbarevným pepřem a nechám za občasného míchání osmahnout tak dlouho, až změkne cuketa. Nakonec přidám nastrouhaný stroužek česneku, dobře promíchám a odstavím. Naložené plátky masa osolím, lehce opepřím drceným čtyřbarevným pepřem a opeču na oleji. Naskládám do pekáčku nebo na plech, navrstvím na každý plátek připravenou směs z hlívy a posypu nastrouhaným eidamem. Ve vyhřáté troubě na 190° zapeču asi deset minut.

Tip:
Můžeme použít i kuřecí řízky nebo krůtí prsa.


Další fotografie
 


RECEPTY

Švestkový koláč s mandlemi

Postup: Žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Pangasius s citronovou trávou

Postup: Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a rozložíme do máslem vymazaného... zobrazit recept

RECEPTY

Tatarský biftek (tatarák)

Postup: Na přípravu tataráku vybereme co nejkvalitnější maso. Maso naškrábeme ostrým... zobrazit recept

RECEPTY

Thajské červené karí (Thai red curry)

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme kuřecí maso dozlatova.... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová krémová polévka

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Přidáme nakrájenou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...